4. Ideja za osobnu održivost: Lokalno uzgajano voće

Slasne crvene jabuke lokalno uzgajane u pletenoj košari 2025 01 23Slasne crvene jabuke lokalno uzgajane u pletenoj košari, foto: Matija Hlebar

 

Nabava lokalno uzgajanog voća je jedan od temelja osobne održivosti i održivog načina života. Takva praksa omogućava brojne prednosti:

1. Svježe voće

Lokalno uzgajano voće sazrijeva u prirodnim uvjetima. Bogato je vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za očuvanje zdravlja.

2. Manja potreba za dugotrajnim transportom i čuvanjem voća u hladnjačama

Jedan od glavnih razloga zašto je nabava lokalno uzgajanog voća važna jest manja potreba za dugotrajnim transportom i čuvanjem voća u hladnjačama.

3. Manja upotreba kemikalija za očuvanje svježine voća

Lokalno uzgajano voće obično zahtijeva manje kemijskih tretmana jer se bere u optimalnim uvjetima, bez potrebe za dugotrajnim transportom i skladištenjem.

4. Podrška domaćim voćarima i pomoć opstanku ruralnih krajeva

Nabava lokalno uzgajanog voća izravno podupire domaće voćare i ima pozitivan učinak na opstanak ruralnih krajeva.

5. Iskustvo izravnog kontakta s voćem

Lokalno uzgajano voće možemo promatrati kako raste, mirisati ga, brati i jesti kako dozrijeva.

6. "Nulti zakon“ zdrave hrane

Lokalno uzgajano voće može se smatrati "nultim zakonom" zdrave hrane, jer je put od obližnjih voćnjaka do potrošača vrlo kratak.

Smanjenje okolišnog otiska

Izravna povezanost s lokalnim voćarima, kratke transportne rute, smanjenje upotrebe kemikalija, omogućuju nam da doprinosimo smanjenju onečišćenja, štednji resursa i očuvanju bioraznolikosti. Na taj način značajno smanjujemo svoj okolišni otisak.

Nabavom lokalno uzgajanog voća ne samo da biramo kvalitetnu, svježu i zdravu hranu, već doprinosimo osobnoj održivosti i boljoj budućnosti za naš planet i zajednicu.