Jedan od najjednostavnijih, a izuzetno značajnih koraka koje možemo poduzeti za osobnu održivost jest odabir, upotreba i jedenje lokalno uzgojenih žitarica. Ovaj korak poboljšava kvalitetu naše prehrane, smanjuje naš okolišni otisak i doprinosi održivosti na sljedeće načine:
1. Poticaj za osobnu održivost i zdravlje
Uvođenjem lokalno uzgojenih žitarica u svakodnevnu prehranu aktivno doprinosimo osobnoj održivosti i zdravlju te istovremeno činimo dobro za okoliš i lokalnu zajednicu. Žitarice su izvor vitalnih nutrijenata, vlakana i složenih ugljikohidrata koji podržavaju zdravlje srca, stabiliziraju razinu energije i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
2. Prednosti lokalnog uzgoja žitarica
Lokalno uzgojene žitarice, poput pšenice, ječma, raži, zobi, prosa ili heljde, donose brojne prednosti u odnosu na one koje dolaze iz dalekih krajeva. Uzgajaju se u našoj neposrednoj okolini i transportiraju se na kraće udaljenosti. Time se značajno smanjuju emisije stakleničkih plinova koje nastaju tijekom transporta hrane. Također, lokalni proizvođači često koriste održivije poljoprivredne prakse koje poboljšavaju kvalitetu tla, smanjuju onečišćenje okoliša, čuvaju vodne resurse i potiču bioraznolikost. Za potrošače to znači sigurnije i nutritivno bogatije proizvode.
3. Podrška lokalnoj ekonomiji i zajednici
Kupnjom lokalno uzgojenih žitarica direktno podupiremo naše poljoprivrednike i lokalnu ekonomiju. Na ovaj način, novac ostaje unutar lokalne zajednice i koristi se za razvoj održivih poljoprivrednih praksi i za poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama.
4. Uključivanje lokalno uzgojenih žitarica u održive poljoprivredne sustave
Lokalno uzgojene žitarice također imaju ključnu ulogu u održivim poljoprivrednim sustavima. Korištenje lokalno uzgojenih žitarica u rotaciji usjeva pomaže u održavanju plodnosti tla, smanjuje potrebu za umjetnim gnojivima i potiče obnovu tla.
Za početak, svakodnevne odluke o tome što kupujemo i jedemo mogu biti prvi korak prema većoj osobnoj održivosti, počevši s onim što je najbliže i najdostupnije – lokalno uzgojenim žitaricama.