Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

PROGRAM „TERETNIM BICIKLOM DO ODRŽIVE ZAJEDNICE“

Program „Teretnim biciklom do održive zajednice" se razvio na temeljima građanske inicijative „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu". Dio je UZOR-ove nacionalne vizije kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi omogućiti odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka.

Program se temelji na inovativnom i održivom sustavu za odvojeno skupljanje korisnog otpada (starog papira) teretnim biciklima u lokalnoj zajednici. Sustav je u potpunosti osmišljen za rješavanje prepoznatog problema u zajednici te je vrlo praktičan, efikasan i besplatan za naše sugrađane. Također, ovaj sustav je primjenjiv u svim gradovima u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu, a donosi mjerljive ekonomske, okolišne i društvene rezultate.

Potpuno drugačije od uobičajene prakse, u našem sustavu za odvojeno skupljanje starog papira u lokalnoj zajednici koristimo isključivo ekološko vozilo – teretni bicikl. Teretni bicikl je odgovarajući tricikl ili bicikl koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija u domaćinstvima, „od vrata do vrata". Njegova je potrošnja energije i emisija stakleničkih plinova jednaka nuli.

Svi zainteresirani sugrađani u lokalnoj zajednici mogu potpuno besplatno i bez ikakve obaveze postati dio odgovorne, ekološki osviještene mreže u društvu. Samo jednim pozivom ili sms porukom na eko telefon 099 860 20 10 (uz navođenje točne adrese) mogu dobiti na korištenje eko kutiju koju prema želji pozicioniraju u vlastitom domaćinstvu. Eko kutije se sugrađanima dostavljaju na kućna vrata potpuno ekološkim vozilom – teretnim biciklom, a proizvedene su od recikliranog papira (kartona).

Kada sugrađani napune eko kutiju starim papirom, ponovno jednim pozivom ili sms porukom na broj eko telefona (uz navođenje točne adrese), na vrata njihovog domaćinstva u roku dan-dva dolazi vozač na teretnom biciklu, koji eko kutiju prazni u spremnik i vraća je na daljnje korištenje.

Povrh toga, vozači teretnih bicikala se angažiraju iz dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih društvenih skupina (osobe s invaliditetom, bivši zatvorenici i drugi).