Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

Eko radionice za djecu i planet Zemlju

uzor-hrv-logo 1275642244Radionice u vrtićima: udruga "TRAVNO MOJ KVART" u suradnji s Udrugom za održivi razvoj Hrvatske, uz financijsku pomoć Grada Zagreba, roditelja i članova Udruge, održava eko radionice za djecu u objektima vrtića "Travno".

Svrha održavanja radionica je podizanje razine ekološke svijesti djece i usvajanje zdravih navika s obzirom na to da naša budućnost ovisi o njima i potrebno je već danas reagirati i razviti im odgovornost prema sebi i svom domu. Edukacija u dječjoj dobi je neprocjenjivo važna jer djeca stečena znanja i navike šire na sredinu u kojoj žive. Dječji vrtić Travno djeluje na 4 lokacije i ima ukupno 38 odgojnih grupa koje pohađa 720 mališana što dovoljno govori o veličini i važnosti projekta. Svaka eko radionica u zagrebačkom Travnom se provodi prema provjerenom modelu edukacije koji je

UZOR HRVATSKE osmislio za vrtićarce u svojoj lokalnoj zajednici (Gradu Koprivnici) i sastoji se od tri

dijela:

1. dio obuhvaća interaktivnu prezentaciju fotografija kojom se djeci objašnjava razlika između

smeća i korisnog otpada, štetnost smeća za okoliš i ljudsko zdravlje te proces recikliranja

kroz "putovanje otpada od kućanstva do tvornica za reciklažu"

 

 2. dio obuhvaća "alternativno" recikliranje, odnosno kreativno iskorištavanje otpada za izradu

igračaka što potiče na kreativnost i pobuđuje dječju maštu

 

3.  dio uključuje štafetnu utrku razvrstavanja otpada gdje djeca kroz igru uče prepoznavati otpad

s kojim se svakodnevno susreću. Omote od čokolade, štapića, igračaka, podložaka za jaja,

kartonskih kutija i slično trebaju razvrstati u za to predviđene kutije. Najvažniji dio edukativne

igre je pronalaženje pogrešaka jer djeca na vlastitom primjeru najbolje uče na primjer da

vrećica od čipsa nije papir već plastika.

FOTOGALERIJA