Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

PROGRAM „ZAJEDNO ZA BOLJU KLIMU“

Sve smo češće svjedoci ekstremnih posljedica klimatskih promjena poput poplava, suša, olujnih nevremena i drugih nepogoda. Te posljedice imaju sve jači utjecaj na naš svakodnevni život, zdravlje, okoliš, društvo i gospodarstvo.

Glavni uzrok klimatskih promjena jesu rastuće količine stakleničkih plinova u atmosferi koje nastaju na Zemlji.

Novi UZOR-ov program „Zajedno za bolju klimu" usmjeren je na smanjenje emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene i smanjenje njihovih negativnih posljedica na život na Zemlji.

UZOR će kroz ovaj program različitim kreativnim aktivnostima kontinuirano doprinositi smanjenju emisija stakleničkih plinova u suradnji s partnerima iz javnog, civilnog i poslovnog sektora. Kao ključni okvir za djelovanje primijenit će Europsku klimatsku politiku pod nazivom Klimatska akcija.

Prva aktivnost se već provodi u suradnji s Gimnazijom dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu pod nazivom „Oplaneti se i recikliraj", u koju će biti uključeni svi učenici i zaposlenici. Informiranje i edukacija za održivi razvoj škole provodit će se u suradnji s profesoricama savjetnicama, Irenom Tišljar i Dušankom Vergić.

Aktualna je zajednička akcija odvojenog sakupljanja starog papira i tekstila od 1. do 6. prosinca 2014. godine. Tako ćemo značajno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova:

 • svakom recikliranom tonom papira za 1,4 tone CO2 i
 • svakom recikliranom tonom tekstila za 3,6 tona CO2.

 

Pridružite nam se i pomognite da zajedno doprinesemo pozitivnim promjenama jer je nemoguće procijeniti kakve će biti krajnje posljedice za život na Zemlji ako nastavimo raditi po starom.

Možemo i moramo početi raditi drugačije za djecu, bolju klimu i planet Zemlju!