Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

UZOR proveo Pilot projekt u Oroslavju – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada pomoću Dječjeg priručnika za održivi razvoj

01 Potpisivanje sporazuma o izvođenju Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u OroslavjuAquafilCRO d.o.o., kao donator, Udruga za održivi razvoj Hrvatske, kao izvođač, Osnovna škola Oroslavje i Dječji vrtić Cvrkutić Oroslavje, kao primatelji donacije i gradonačelnik Grada Oroslavja, kao pokrovitelj, potpisali su 10.05.2017. godine Sporazum o izvođenju Pilot projekta – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada pomoću Dječjeg priručnika za održivi razvoj.

Projekt je realiziran istog dana (srijeda) s dvije skupine djece od po 25 sudionika iz Osnovne škole Oroslavje i iz Dječjeg vrtića Cvrkutić Oroslavje pomoću Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada te dvije eko radionice, po jedna za svaku skupinu djece.

Kako bi djeca u svakoj prilici znala prepoznavati i razvrstavati otpad, potrebno ih je odgajati i obrazovati od najranije dobi te poticati na željeno ponašanje u vrtićima i osnovnim školama na njima zanimljiv način.

Održiva budućnost i Zero waste svijet ovise o današnjem valu promjena ponašanja. Stoga je UZOR-ov cilj da svako dijete predškolske i školske dobi u Republici Hrvatskoj, do 4. razreda osnovne škole, čim prije dobije svoj besplatan primjerak Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada.

Naposljetku, primjer partnerske suradnje civilnog, poslovnog i javnog sektora za odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj u Oroslavju, dokazuje da je navedeni cilj dostižan i ostvariv.

02 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u OŠ Oroslavje

03 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u OŠ Oroslavje

04 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u OŠ Oroslavje

05 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u OŠ Oroslavje

06 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u DV Cvrkutić Oroslavje

07 Izvođenje Pilot projekta Prepoznavanje i razvrstavanje otpada u DV Cvrkutić Oroslavje