Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

PROJEKT „ZELENA KNJIŽNICA“

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović" Koprivnica u suradnji s Udrugom  za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) provodi u Koprivnici projekt pod nazivom „Zelena knjižnica".

Riječ je o projektu kojim će se javnost tijekom 2013. godine upoznati i educirati o ekološkoj problematici te širiti svijest o nužnosti očuvanja okoliša. Također, punu potporu koprivničkim nastojanjima daje i Društvo bibliotekara Istre koje već provodi sličan projekt u Puli.

Planirane aktivnosti koje će se provoditi u koprivničkoj knjižnici, biti će namijenjene svim građanima i to od djece najranije dobi do onih najstarijih. Pod motom „Zajedno u brizi za okoliš" u već postojećim programima i uslugama knjižnice povremeno će se javljati „zelene" teme. Tako će se u pojedinim Pričaonicama za bebe i malu djecu, u Pričaonicama za djecu predškolske dobi te u Kreativnim radionicama za djecu i mlade moći doznati kako već od najranije dobi poticati dijete na očuvanje okoliša te na koji način djeca i mladi mogu dati svoj doprinos.

Na predavanjima i tribinama koje knjižnica organizira za odrasle građane, razgovarat će se i o aktualnim ekološkim temama te o održivom razvoju, a bit će i zanimljivih predstavljanja knjiga koje problematiziraju ovu tematiku.

Kroz izložbe u izlozima knjižnice knjižničari će predstaviti knjižničnu građu iz eko-kutića s knjigama i drugim medijima koji se mogu posuditi u knjižnici na svim odjelima, a bit će organizirane i projekcije filmova, slušaonice te pretraživanje informacija također na eko teme.

Educiranje javnosti provodit će se i putem info materijala koji će biti dostupni na ulazu u knjižnicu, a tamo je dostupan i spremnik u koji se mogu odložiti stare baterije.

Članove knjižnice očekuju „zeleni" bookmarkeri na svim odjelima, a svi zainteresirani mogu potražiti „zelene" priručnike u kojima će pronaći mnoštvo ideja kako djelovati malim koracima i uz male promjene navika u korist okoliša.