Slasne crvene jabuke lokalno uzgajane u pletenoj košari, foto: Matija Hlebar
Nabava lokalno uzgajanog voća je jedan od temelja osobne održivosti i održivog načina života. Takva praksa omogućava brojne prednosti:
1. Svježe voće
Lokalno uzgajano voće sazrijeva u prirodnim uvjetima. Bogato je vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za očuvanje zdravlja.
2. Manja potreba za dugotrajnim transportom i čuvanjem voća u hladnjačama
Jedan od glavnih razloga zašto je nabava lokalno uzgajanog voća važna jest manja potreba za dugotrajnim transportom i čuvanjem voća u hladnjačama.
3. Manja upotreba kemikalija za očuvanje svježine voća
Lokalno uzgajano voće obično zahtijeva manje kemijskih tretmana jer se bere u optimalnim uvjetima, bez potrebe za dugotrajnim transportom i skladištenjem.
4. Podrška domaćim voćarima i pomoć opstanku ruralnih krajeva
Nabava lokalno uzgajanog voća izravno podupire domaće voćare i ima pozitivan učinak na opstanak ruralnih krajeva.
5. Iskustvo izravnog kontakta s voćem
Lokalno uzgajano voće možemo promatrati kako raste, mirisati ga, brati i jesti kako dozrijeva.
6. "Nulti zakon“ zdrave hrane
Lokalno uzgajano voće može se smatrati "nultim zakonom" zdrave hrane, jer je put od obližnjih voćnjaka do potrošača vrlo kratak.
Smanjenje okolišnog otiska
Izravna povezanost s lokalnim voćarima, kratke transportne rute, smanjenje upotrebe kemikalija, omogućuju nam da doprinosimo smanjenju onečišćenja, štednji resursa i očuvanju bioraznolikosti. Na taj način značajno smanjujemo svoj okolišni otisak.
Nabavom lokalno uzgajanog voća ne samo da biramo kvalitetnu, svježu i zdravu hranu, već doprinosimo osobnoj održivosti i boljoj budućnosti za naš planet i zajednicu.