Značaj sezonskog voća za osobnu održivost

Uvod

Jedete li sezonsko voće? Ako ga jedete, imate li vlastiti voćnjak ili ga nabavljate kod lokalnih voćara? Koje su vam omiljene vrste sezonskog  voća? Prepoznajete li njegove brojne koristi za organizam? Razmišljate li kada o značaju sezonskog voća za osobnu održivost, ili vam se samo posao, posao i opet posao vrti u mislima?

Osobna održivost, prema globalnoj definiciji održivog razvoja, se odnosi na “način života koji zadovoljava osobne potrebe u sadašnjosti, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.” Takav način života podrazumijeva da svako od nas Zemljana živi osobno održivo i svojim načinom života doprinosi dugoročnoj održivosti ekonomije, okoliša i društva za dobrobit budućih generacija.

Poradi višestruke planetarne krize s kojom se suočavamo (okolišna i klimatska kriza, kriza bioraznolikosti i prirodnih resursa), okolišni čimbenici osobne održivosti postaju svakim novim danom sve važniji za svakog od nas ponaosob. Među ostalim, okolišni čimbenici osobne održivosti se odnose i na naše prehrambene navike koje uključuju izbor voća koje redovito ili manje redovito jedemo.

Sezonsko voće

Sezonsko voće je voće koje raste i dozrijeva u lokalnim krajevima u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine.dakle  To znači da je sezonsko voće dostupno u lokalnim krajevima u vrijeme kada nam ga priroda “daje” u obilju, bez potrebe za uvozom iz dalekih zemalja ili dodatnim uzgojem u plastenicima i staklenicima.

Na primjer, neke vrste sezonskog voća u mom lokalnom kraju u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine jesu:

  • proljeće: trešnje, jagode, višnje, dud, maline, marelice...
  • ljeto: maline, borovnice, crveni i crni ribiz, ogrozd, jabuke, šljive, kruške, lubenice, dinje, breskve, marelice, trešnje, višnje, dud...
  • jesen: jabuke, kruške, šljive, grožđe itd.

 

Pobrojano sezonsko voće, ovisno o klimatskim uvjetima u mom lokalnom kraju, može malo varirati i “protezati se” kroz dva godišnja doba (npr. kroz proljeće i ljeto ili kroz ljeto i jesen). Uvažavajući moguće klimatske varijacije, ovo su još uvijek najčešći primjeri sezonskog voća za lokalne krajeve s umjerenom kontinentalnom klimom, poput moga.

Koristi sezonskog voća za osobnu održivost

Neke od mnogobrojnih koristi sezonskog voća za osobnu održivost zasigurno jesu:

  • Svježe voće – dozrijeva u prirodnim uvjetima. Bogato je vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za očuvanje zdravlja.
  • Bolji okus, miris, sočnost i hranjivost – sezonsko voće ima puno bolje navedene karakteristike i sadrži puno više hranjivih tvari. Svi koji su barem jednom u životu probali takvo voće  i voće iz umjetnog uzgoja točno znaju o čemu pišem.
  • Iskustvo izravnog kontakta s voćem – možemo promatrati kako raste, mirisati ga, brati i jesti redomice kako dozrijeva.
  • Nulti zakon zdrave hrane – može se smatrati nultim zakonom zdrave hrane jer je put od obližnjih (lokalnih) voćnjaka do nas (potrošača) iznimno kratak.
  • Upotreba manje kemikalija za očuvanje svježine voća – obično zahtijeva manje kemijskih tretmana jer dozrijeva i bere se u optimalnim uvjetima te ne postoji potreba za dugotrajnim skladištenjem u hladnjačama i transportom na velike udaljenosti.
  • Manje emisije CO₂ i ukupno onečišćenje – sezonsko voće nabavljamo iz neposredne okoline i takvo voće ne mora putovati tisućama kilometara do našeg stola.
  • Podrška lokalnim voćarima i opstanku ruralnih krajeva – kupnjom sezonskog voća od domaćih voćara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izravno podržavamo domaće voćare, lokalno gospodarstvo i opstanak ruralnih krajeva.

Preporuke za jedenje više sezonskog voća

Pristupi jedenju više sezonskog voća u današnjem ubrzanom svijetu protkanom raznim tehnološkim dostignućima (mobitelima, tabletima, prijenosnim računalima, ekranima svih vrsta), na kojima djeca i mladi najčešće samo gledaju različite vrste voća, uključuju sljedeće konkretne preporuke:

  • Napravimo svoj kalendar sezonskog voća u lokalnom kraju kako bismo znali kada dozrijevaju prve trešnje, jagode, višnje, dude, marelice, maline, borovnice, breskve, ribizl, jabuke, šljive, kruške, smokve, ...
  • Upoznajmo i redovno posjećujmo lokalne voćare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tržnice u blizini.
  • Upotrijebimo višak sezonskog voća koji ne možemo pojesti u kratkom roku (odmah) i napravimo domaće džemove, pekmeze, marmelade ili kompote.

 

Nadam se da iz osobnog iskustva znate da je najbolji recept za jedenje više sezonskog voća taj da ga imamo pri ruci kad mu je sezona. Suživot sa sezonskim voćem je najbolja formula za jedenje više sezonskog voća!

Neki primjeri sezonskog voća u mom kraju

Trešnje se u mom, kao i u većini Hrvatske, odvajkada može pronaći kako rastu i uspijevaju na svakom koraku. Njihove počesto razgranate i pristupačne zelene krošnje svojim dozrelim crvenim plodovima najčešće privlače pažnju prolaznika, koji među gustim zelenim lišćem nastoje locirati najslađe “rumene krasotice”.

tresnje

Maline su sitno, crveno bobičasto voće koje raste na grmovima koji se mogu posaditi u svakom kutku dvorišta ili vrta. Pripadaju porodici ruža i poznate su po svom slatko-kiselom okusu, intenzivnom mirisu i bogatstvu hranjivih tvari. Njihovi grmovi rode obilato i za vrijeme toplijih dana zrele brzo i učestalo pa ih je potrebno obirati svakih 2-3 dana.

maline

Jabuke su jedna od najpoznatijih i najraširenijih voćki na svijetu. Plod su drveta jabuke koje pripada porodici Ruža (isto kao trešnje, maline i kruške). Dolaze u raznim bojama, oblicima i okusima, od slatkih do kiselkastih.

jabuke

Poznata narodna izreka kaže: “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.” Jabuke su primjer sezonskog i lokalnog voća koje je lako dostupno, cjenovno pristupačno i vrlo korisno za zdravlje.

Zaključno

Na podijeljenim primjerima fotografija sezonskog voća u mom kraju vjerujem da očima vrlo jednostavno možemo prepoznati kvalitetu, sočnost i hranjivost svježe ubranih plodova.  U ovom slučaju nedvojbeno se možemo referirati na staru narodnu izreku koja kaže da je “voće toliko lijepo da bismo ga mogli jesti očima.”

Izbor hrane koju svakodnevno jedemo ima veliki utjecaj na nas ponaosob i na okoliš u kojem živimo. Tako naše održive prehrambene navike, poput jedenja sezonskog voća visoke nutritivne vrijednosti, evidentno imaju značajan pozitivan utjecaj na našu osobnu održivost. Ali i svako stablo koje nam zbog polodova treba za hranu, gle stvara naš okoliši i u vrijeme dok na njemu nema plodova! I to se broji, itekako!

Ostale objave

  • 1
  • 2
Prev Next

76. Ideja za osobnu održivost: Povoljni vremenski uvjeti

Povoljni vremenski uvjeti su oni koji dobro i lijepo utječu na naše fizičko i psihičko zdravlje kroz sva godišnja doba u klimatskom području planeta Zemlje u kojem živimo. Tako su nekada tijekom zima (&sca...

15.12.2025. // Otvaranja:42

Opširnije

75. Ideja za osobnu održivost: Umjerenost u svemu

Sjećam se da je djed Vladimir često za obiteljskim stolom znao govoriti o važnosti umjerenosti u svemu što svakodnevno radi. Umjerenost je vidio kao temeljni preduvjet za zdrav, dobar i lijep život. Svako jutro j...

12.12.2025. // Otvaranja:64

Opširnije

74. Ideja za osobnu održivost: Prirodna toplina

Iako postoje i drugi izvori, Sunce je nama glavni prirodni izvor topline na Zemlji. Uživate li u prirodnoj toplini kad god je ima? Volite li "poput guštera" provoditi vrijeme na Suncu kad god je moguće? Ima li ...

10.12.2025. // Otvaranja:62

Opširnije

73. Ideja za osobnu održivost: Javni prijevoz

Živite li u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz? Ako živite u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz, koje vrste organiziranog javnog prijevoza postoje u vašem mjestu (npr. autobusi, trolejbusi, mini...

08.12.2025. // Otvaranja:86

Opširnije

72. Ideja za osobnu održivost: Prirodna svjetlost

Volite li prirodnu svjetlost ili više volite dio dana kad je nema? Ima li prirodna svjetlost kakav utjecaj na vaše dnevno raspoloženje? Spadate li među ljude koji jedva čekaju osvit novog jutra i dolazak ...

04.12.2025. // Otvaranja:82

Opširnije

71. Ideja za osobnu održivost: Upotreba termostata

Imate li u vašem kućanstvu instaliran termostat? Termostat je uređaj koji automatski regulira temperaturu u nekom prostoru. Radi tako što mjeri trenutnu temperaturu u prostoru i, ako odstupa od željene, uk...

02.12.2025. // Otvaranja:76

Opširnije

70. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje upotrebe dizala kad god je moguće

Izbjegavate li upotrebu dizala u višekatnim objektima (građevinama, zgradama) kad god je moguće? Sjetite li se, kad dođete pred vrata dizala u višekatnim stambenim, poslovnim i javnim zgradama, da u tim zg...

28.11.2025. // Otvaranja:93

Opširnije

69. Ideja za osobnu održivost: Smanjimo volumen ambalažnog otpada

Većina proizvoda koje danas kupujemo dolazi zapakirana u različite vrste ambalaže koja je oblikom i volumenom počesto veća od samog proizvoda. Nakon što kupljeni proizvod upotrijebimo ili izvadimo iz ambalaže u k...

26.11.2025. // Otvaranja:112

Opširnije

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Uvod Energija iz obnovljivih izvora je energija koja se proizvodi iz prirodnih izvora koji se po svojoj prirodi sami obnavljaju, a pri preuzimanju energije se ne iscrpljuju. Za razliku od fosilnih izvora energije (uglje...

24.11.2025. // Otvaranja:143

Opširnije

68. Ideja za osobnu održivost: Igranje vani

Spadate li u generacije koje su svaki trenutak slobodnog vremena koristile za igranje vani i kojima je "cijeli svijet" bio jedno veliko igralište na otvorenom? Ako spadate u te generacije, sjećate li se nebrojeni...

21.11.2025. // Otvaranja:142

Opširnije

67. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo stare sorte voćaka

Spadate li u skupinu ljudi koji su tijekom života imali prilike u svom okruženju sretati neke stare sorte voćaka, brati ih direktno sa stabala i odmah svježe jesti? Ako spadate u tu skupinu ljudi, sjećate li se kakva su...

19.11.2025. // Otvaranja:135

Opširnije

66. Ideja za osobnu održivost: Pravovremeni odlazak na spavanje

Razmišljate li kad o važnosti pravovremenog odlaska na spavanje za vlastito zdravlje i raspoloženje? Spadate li u skupinu sretnih ljudi koji u današnjem ubrzanom svijetu još imaju blagodat i vrijeme...

13.11.2025. // Otvaranja:124

Opširnije

65. Ideja za osobnu održivost: Upotreba poklopaca tijekom kuhanja

Kuhanje je proces pripreme različitih vrsta jela (hrane) i toplih napitaka (primjerice kave, čaja, cappuccina, vruće čokolade) pomoću topline. Postoji li u vašem kućanstvu navika svakodnevnog kuhanja različitih v...

10.11.2025. // Otvaranja:179

Opširnije

64. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje pretpostavki

Jel izbjegavanje pretpostavki o različitim životnim situacijama vaš uobičajeni modus operandi (način djelovanja)? Ili za svaku životnu situaciju o kojoj razmišljate, razvijate i izvodite "milijon različitih...

07.11.2025. // Otvaranja:154

Opširnije

63. Ideja za osobnu održivost: Život u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku

Živite li u sadašnjosti odnosno u sadašnjem trenutku? Ako tako živite, kako se osjećate? Ako pak ne živite tako, biste li željeli živjeti na taj način? Prepoznajete li iz vaše perspektive vrijednost...

05.11.2025. // Otvaranja:198

Opširnije

62. Ideja za osobnu održivost: Oslobađanje od nepotrebnih strahova

Poznajete li barem jednog čovjeka u vašem okruženju koji, prema vašem mišljenju, živi bez nepotrebnih strahova u životu? Ako poznajete, što mislite kakav je to čovjek? Ako ga ne poznajete, &sc...

03.11.2025. // Otvaranja:239

Opširnije