Značaj sezonskog voća za osobnu održivost

Uvod

Jedete li sezonsko voće? Ako ga jedete, imate li vlastiti voćnjak ili ga nabavljate kod lokalnih voćara? Koje su vam omiljene vrste sezonskog  voća? Prepoznajete li njegove brojne koristi za organizam? Razmišljate li kada o značaju sezonskog voća za osobnu održivost, ili vam se samo posao, posao i opet posao vrti u mislima?

Osobna održivost, prema globalnoj definiciji održivog razvoja, se odnosi na “način života koji zadovoljava osobne potrebe u sadašnjosti, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.” Takav način života podrazumijeva da svako od nas Zemljana živi osobno održivo i svojim načinom života doprinosi dugoročnoj održivosti ekonomije, okoliša i društva za dobrobit budućih generacija.

Poradi višestruke planetarne krize s kojom se suočavamo (okolišna i klimatska kriza, kriza bioraznolikosti i prirodnih resursa), okolišni čimbenici osobne održivosti postaju svakim novim danom sve važniji za svakog od nas ponaosob. Među ostalim, okolišni čimbenici osobne održivosti se odnose i na naše prehrambene navike koje uključuju izbor voća koje redovito ili manje redovito jedemo.

Sezonsko voće

Sezonsko voće je voće koje raste i dozrijeva u lokalnim krajevima u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine.dakle  To znači da je sezonsko voće dostupno u lokalnim krajevima u vrijeme kada nam ga priroda “daje” u obilju, bez potrebe za uvozom iz dalekih zemalja ili dodatnim uzgojem u plastenicima i staklenicima.

Na primjer, neke vrste sezonskog voća u mom lokalnom kraju u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine jesu:

  • proljeće: trešnje, jagode, višnje, dud, maline, marelice...
  • ljeto: maline, borovnice, crveni i crni ribiz, ogrozd, jabuke, šljive, kruške, lubenice, dinje, breskve, marelice, trešnje, višnje, dud...
  • jesen: jabuke, kruške, šljive, grožđe itd.

 

Pobrojano sezonsko voće, ovisno o klimatskim uvjetima u mom lokalnom kraju, može malo varirati i “protezati se” kroz dva godišnja doba (npr. kroz proljeće i ljeto ili kroz ljeto i jesen). Uvažavajući moguće klimatske varijacije, ovo su još uvijek najčešći primjeri sezonskog voća za lokalne krajeve s umjerenom kontinentalnom klimom, poput moga.

Koristi sezonskog voća za osobnu održivost

Neke od mnogobrojnih koristi sezonskog voća za osobnu održivost zasigurno jesu:

  • Svježe voće – dozrijeva u prirodnim uvjetima. Bogato je vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za očuvanje zdravlja.
  • Bolji okus, miris, sočnost i hranjivost – sezonsko voće ima puno bolje navedene karakteristike i sadrži puno više hranjivih tvari. Svi koji su barem jednom u životu probali takvo voće  i voće iz umjetnog uzgoja točno znaju o čemu pišem.
  • Iskustvo izravnog kontakta s voćem – možemo promatrati kako raste, mirisati ga, brati i jesti redomice kako dozrijeva.
  • Nulti zakon zdrave hrane – može se smatrati nultim zakonom zdrave hrane jer je put od obližnjih (lokalnih) voćnjaka do nas (potrošača) iznimno kratak.
  • Upotreba manje kemikalija za očuvanje svježine voća – obično zahtijeva manje kemijskih tretmana jer dozrijeva i bere se u optimalnim uvjetima te ne postoji potreba za dugotrajnim skladištenjem u hladnjačama i transportom na velike udaljenosti.
  • Manje emisije CO₂ i ukupno onečišćenje – sezonsko voće nabavljamo iz neposredne okoline i takvo voće ne mora putovati tisućama kilometara do našeg stola.
  • Podrška lokalnim voćarima i opstanku ruralnih krajeva – kupnjom sezonskog voća od domaćih voćara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izravno podržavamo domaće voćare, lokalno gospodarstvo i opstanak ruralnih krajeva.

Preporuke za jedenje više sezonskog voća

Pristupi jedenju više sezonskog voća u današnjem ubrzanom svijetu protkanom raznim tehnološkim dostignućima (mobitelima, tabletima, prijenosnim računalima, ekranima svih vrsta), na kojima djeca i mladi najčešće samo gledaju različite vrste voća, uključuju sljedeće konkretne preporuke:

  • Napravimo svoj kalendar sezonskog voća u lokalnom kraju kako bismo znali kada dozrijevaju prve trešnje, jagode, višnje, dude, marelice, maline, borovnice, breskve, ribizl, jabuke, šljive, kruške, smokve, ...
  • Upoznajmo i redovno posjećujmo lokalne voćare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tržnice u blizini.
  • Upotrijebimo višak sezonskog voća koji ne možemo pojesti u kratkom roku (odmah) i napravimo domaće džemove, pekmeze, marmelade ili kompote.

 

Nadam se da iz osobnog iskustva znate da je najbolji recept za jedenje više sezonskog voća taj da ga imamo pri ruci kad mu je sezona. Suživot sa sezonskim voćem je najbolja formula za jedenje više sezonskog voća!

Neki primjeri sezonskog voća u mom kraju

Trešnje se u mom, kao i u većini Hrvatske, odvajkada može pronaći kako rastu i uspijevaju na svakom koraku. Njihove počesto razgranate i pristupačne zelene krošnje svojim dozrelim crvenim plodovima najčešće privlače pažnju prolaznika, koji među gustim zelenim lišćem nastoje locirati najslađe “rumene krasotice”.

tresnje

Maline su sitno, crveno bobičasto voće koje raste na grmovima koji se mogu posaditi u svakom kutku dvorišta ili vrta. Pripadaju porodici ruža i poznate su po svom slatko-kiselom okusu, intenzivnom mirisu i bogatstvu hranjivih tvari. Njihovi grmovi rode obilato i za vrijeme toplijih dana zrele brzo i učestalo pa ih je potrebno obirati svakih 2-3 dana.

maline

Jabuke su jedna od najpoznatijih i najraširenijih voćki na svijetu. Plod su drveta jabuke koje pripada porodici Ruža (isto kao trešnje, maline i kruške). Dolaze u raznim bojama, oblicima i okusima, od slatkih do kiselkastih.

jabuke

Poznata narodna izreka kaže: “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.” Jabuke su primjer sezonskog i lokalnog voća koje je lako dostupno, cjenovno pristupačno i vrlo korisno za zdravlje.

Zaključno

Na podijeljenim primjerima fotografija sezonskog voća u mom kraju vjerujem da očima vrlo jednostavno možemo prepoznati kvalitetu, sočnost i hranjivost svježe ubranih plodova.  U ovom slučaju nedvojbeno se možemo referirati na staru narodnu izreku koja kaže da je “voće toliko lijepo da bismo ga mogli jesti očima.”

Izbor hrane koju svakodnevno jedemo ima veliki utjecaj na nas ponaosob i na okoliš u kojem živimo. Tako naše održive prehrambene navike, poput jedenja sezonskog voća visoke nutritivne vrijednosti, evidentno imaju značajan pozitivan utjecaj na našu osobnu održivost. Ali i svako stablo koje nam zbog polodova treba za hranu, gle stvara naš okoliši i u vrijeme dok na njemu nema plodova! I to se broji, itekako!

Ostale objave

  • 1
  • 2
Prev Next

43. Ideja za osobnu održivost: Ublažavanje toplinskih valova

Kako se osjećate uslijed aktualnog toplinskog vala koji nas u Hrvatskoj već danima prži na temperaturama zraka nerijetko višim od 35 °C? Možemo li biti zadovoljni što ne živimo u nekima od europskih zem...

03.07.2025. // Otvaranja:8

Opširnije

Značaj sezonskog voća za osobnu održivost

Značaj sezonskog voća za osobnu održivost

Uvod Jedete li sezonsko voće? Ako ga jedete, imate li vlastiti voćnjak ili ga nabavljate kod lokalnih voćara? Koje su vam omiljene vrste sezonskog  voća? Prepoznajete li njegove brojne koristi za organizam? Razmi&s...

02.07.2025. // Otvaranja:43

Opširnije

42. Ideja za osobnu održivost: Izvorska voda

Jeste li ikada u životu bili na prirodnom izvoru pitke vode i probali je piti? Ako jeste, kakva vam je izvorska voda? Hladna? Osvježavajuća? Poželjne boje, okusa i mirisa? Djeluje li vam kao da je živa? Izvorska voda do...

26.06.2025. // Otvaranja:56

Opširnije

41. Ideja za osobnu održivost: Sezonsko voće

41. Ideja za osobnu održivost: Sezonsko voće

Jedete li sezonsko voće redovito ili tek povremeno? Ako ga jedete, uzgajate li ga u vlastitom voćnjaku ili ga nabavljate od lokalnih voćara? Prepoznajete li blagodati redovitog jedenja sezonskog voća? Koje su vam omilj...

24.06.2025. // Otvaranja:57

Opširnije

40. Ideja za osobnu održivost: Dovoljno sna

Doživljavate li dovoljno sna u vašem životu kao jedan od temelja za dugoročno zdravlje i svakodnevno dobro funkcioniranje? Općenito, spavate li dovoljno? Imate li dobru svakodnevnu naviku odlaska na spavanje na vr...

11.06.2025. // Otvaranja:121

Opširnije

39. Ideja za osobnu održivost: Kompostiranje

Poznato vam je da kućni otpad u prosjeku sadrži čak trećinu otpada koji se može kompostirati? Znate li da kompostirati možete sav biljni otpad (biootpad) iz kuhinje, vrta, voćnjaka i travnjaka? Ako znate, kompostira...

09.06.2025. // Otvaranja:117

Opširnije

Važnost čimbenika osobne održivosti

Važnost čimbenika osobne održivosti

Uvod Definicija održivog razvoja je 1987. godine globalno prihvaćena u organizaciji Ujedinjenih naroda (UN). Prema toj definiciji održivi razvoj je “razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti, bez ugr...

04.06.2025. // Otvaranja:131

Opširnije

36. Ideja za osobnu održivost: Redovita fizička aktivnost

Vodite li proaktivno brigu o svom zdravlju? Ako vodite brigu, jeste li kao dio svoje svakodnevnice već usvojili neke zdrave životne navike? Moguće je i redovita fizička aktivnost jedna od vaših zdravih životnih na...

28.05.2025. // Otvaranja:205

Opširnije

35. Ideja za osobnu održivost: Druženje s prijateljima

Pronalazite li u ubrzanoj životnoj svakodnevici dovoljno vremena za druženje s prijateljima? Ako pronalazite, kada ste se posljednji put družili sa svojim prijateljima? Jeste li zadovoljni duljinom trajanja druženja? Kak...

23.05.2025. // Otvaranja:172

Opširnije

34. Ideja za osobnu održivost: Boravak u prirodi

Uspijevate li u svojoj životnoj svakodnevici barem ponekad pronaći vrijeme za odlazak u prirodu? Ako uspijevate, sjećate li se kad ste posljednji put boravili u prirodi? Kako ste se tom prigodom osjećali? Spadate li u kr...

21.05.2025. // Otvaranja:155

Opširnije

33. Ideja za osobnu održivost: Energetski učinkovite (štedne) žarulje

Osvjetljavate li prostorije u vašem domaćinstvu energetski učinkovitim (štednim) žaruljama? Ili još uvijek za osvjetljenje prostorija koristite tradicionalne (obične) žarulje sa žarnom niti? Ako ste ...

15.05.2025. // Otvaranja:174

Opširnije

32. Ideja za osobnu održivost: Korištenje sunčeve energije

Koristite li sunčevu energiju još uvijek jedino kao izvor vitamina D kroz izlaganje svoje kože suncu? Ili ste već počeli koristiti sunčevu energiju u svakodnevnom životu i na neke druge načine? Ako ste sunčevu ene...

13.05.2025. // Otvaranja:187

Opširnije

31. Ideja za osobnu održivost: Šetnja uz rijeku

Spadate li u krug sretnih ljudi koji žive u neposrednoj blizini neke od hrvatskih, europskih ili svjetskih rijeka? Ili spadate u krug još sretnijih ljudi koji žive u neposrednoj blizini više rijeka istovrem...

09.05.2025. // Otvaranja:192

Opširnije

30. Ideja za osobnu održivost: Putovanje vlakom kad god je moguće

Živite li u mjestu u kojem vam je vlak lako dostupna opcija za putovanje u druga mjesta? Ako živite u takvom mjestu, putujete li vlakom kad god je moguće? Činite li to zato što volite putovati vlakom ili zato &sca...

07.05.2025. // Otvaranja:186

Opširnije

Zahvalnost za ono što imamo

Zahvalnost za ono što imamo

Uvod Sve ono što imamo oko sebe na raspolaganju u životu možemo smatrati srećom, darom i sigurno je većini od nas izvor zadovoljstva u našim životima. Za naše je mentalno i fizičko zdravlje neprocje...

29.04.2025. // Otvaranja:217

Opširnije

29. Ideja za osobnu održivost: Gledanje izlaska sunca

"Sunce se ponovo rađa" svako jutro, svakoga dana. Unatoč tome, sjećate li se kad ste posljednji put gledali izlazak sunca? Ako se sjećate tih trenutaka, kako vam je bilo? Kako ste se osjećali i kakve su vas emocije prepl...

25.04.2025. // Otvaranja:356

Opširnije