I to se dogodilo! „Pridonesite smanjenju klimatskih promjena!“, zahtjev je Skupine institucionalnih investitora prema vodećim korporacijama Europe

Povijesna odluka! Dapače. BASF, OMV, ThyssenKrupp, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group, Volkswagen, BP, Shell i drugi suočeni su s jasnim i čvrstim zahtjevom velikih vlasnika kapitala. Nije ni čudno jer neke projekcije govore o daljnjem rastu prognozirane globalne prosječne temperature u 2100-oj

Europske kompanije nisu još uvijek uskladile svoje poslovanje s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama od prosinca 2015. Zapravo, europske kompanije su ušle u prosjek ponašanja, u maticu „svega i svačeg“ koja vodi rastu prosječne globalne temperature do katastrofalnih 3,5 °C do 2100. godine!

Tko čini Skupinu institucionalnih investitora za klimatske promjene?

Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene (engl. Institutional Investors Group on Climate Change – IIGCC) predstavlja europsko člansko tijelo za suradnju investitora na području klimatskih promjena. Dio skupine, njih 38 investitora, koji pod svojim upravljanjem i savjetovanjem drže imovinu u vrijednosti od čak 9,3 bilijuna američkih dolara (USD)! odlučio se na novi i veoma važan iskorak – metodu pritiska prema poslovnom sektoru.

Među investitorima-potpisnicima pisma upućenog vodećim europskim kompanijama nalaze se i sljedeća znamenita investitorska imena: Aegon Asset Management, AXA Investment Managers, Bank J Safra Sarasin, Brunel Pension Partnership, Candriam, Danish Labour Market Pension Fund, DWS, Environment Agency Pension Fund, Federated Hermes International and EOS at Federated Hermes, J.P. Morgan Asset Management, Jupiter Asset Management, KBI Global Investors, Lazard Asset Management,  Local Authorities Pension Fund Forum, Nordea, Northern Trust, Royal London Asset Management, UK Shareholders Association, Union Investment te USS Investment Management.

Što je ovim zahtjevom Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene poduzela?

Prije nekoliko dana (16.11.2020.), skupina vodećih investitora i članova IIGCC-a uputila je iznimno važno pismo na adrese 36 najvećih europskih kompanija.

Njihova povijesna odluka i iskorak odnose se na dosad nezabilježeni zahtjev upućen najvećim europskim kompanijama da sveobuhvatno uključe obveze iz Pariškog klimatskog sporazuma u svoje buduće financijsko izvještavanje.

Investitori su istovremeno europskim kompanijama uputili i primjerak „Očekivanja investitora za izvještajima kompanija koji su usklađeni s Pariškim klimatskim sporazumom“, objavljen od strane IIGCC-a. U svojim očekivanjima investitori detaljno izlažu pet koraka koje zahtijevaju od kompanija da poduzmu po pitanju klimatskih promjena te u slučaju njihovog neispunjenja navode konkretne akcije koje će sami poduzimati.

Investitori iznose i konkretna očekivanja koja stoje pred revizorima u pogledu njihove odgovornosti za provjeru uključenosti materijalnosti klimatskih rizika u izvještaje kompanija i njihovu reviziju.

Koliko je situacija alarmantna, a svaka inicijativa za promjenom smjera opravdana i nužna,  zorno vidimo na donjoj projekciji rasta prosječne temperatura po pojedinom zemljama, prema jednom švicarskom izvoru. Rast od preko 4 stupnja C mogu očekivati zemlje:

  • Rusija
  • Meksiko
  • Indija

 

a u skupini s rastom višim od 3,5 stupnja su razvijene zemlje (!): Japan, Španjolska, Francuska i Norveška.

Country temperature paths (°C) based on CO2 emissions generated by listed equities. Scope 1, 2 and 3. Year 2100 projections for select countries. Source: J. Safra Sarasin AM research.

 

Safra AM research 300x198

 

Kako su vodeći investitori odabrali listu europskih kompanija za slanje pisma?

Vodeći investitori su odabrali najveće europske kompanije za slanje pisma temeljem njihove izloženosti rizicima dekarbonizacije, uvažavajući činjenicu transformacije gospodarstva prema klimatskoj neutralnosti i odmicanje od fosilnih goriva, a sve u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom. Taj popis uključuje najveće izlistane europske kompanije po prihodu u sljedećim sektorima gospodarstva:

Energija: EDF, Endesa, Enel, Engie, EON, Equinor, Iberdrola, OMV, Repsol & Uniper.

Materijali: Air Liquide, Anglo American, Arcelor Mittal, BASF, BHP, Glencore, LafargeHolcim, Linde, Saint-Gobain and ThyssenKrupp.

Prijevoz: Airbus, AP Moeller Maersk, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group and Volkswagen.

Uzimajući u obzir već raniji angažman na popisu su i: BP, CRH, Eni, Rio Tinto, Shell  i Total.

Koji je pravi doseg povijesne odluke i zahtjeva Skupine institucionalnih investitora za klimatske promjene?

Svojim pismom Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene poziva najveće europske kompanije na odgovornost i pravilno prikazivanje vlastitog djelovanja u financijskim izvještajima, u odnosu na globalne obveze za ograničavanjem porasta globalne temperature na znatno ispod 2 °C te ulaganje najvećih napora da se taj porast ograniči na 1,5 °C. Iz sadašnje perspektive, teško da je to uopće ostvarivo, o čemu sam pisao u svojoj prošlomjesečnoj kolumni posvećenoj raznim aspektima klimatskih promjena u mom koprivničkom kraju i utjecaju na život „običnog“ čovjeka.

Klimatske promjene su izazov za budućnost planeta Zemlje i predstavljaju jedan od najvećih izazova za opstanak ljudske civilizacije.

Kompanije si više ne mogu priuštiti ignoriranje značaja klimatskih promjena i otezati s unošenjem promjena u svoje poslovanje. Od neprocjenjive je važnosti usklađenost cjelokupnog poslovanja vodećih korporacija s Pariškim klimatskim sporazumom.

Osim navedenog, ovaj iskorak Skupine vodećih investitora zasigurno će doprinijeti implementaciji i ispunjenju novih EU zahtjeva na području nefinancijskog izvještavanja sudionika na tržištima kapitala, koji su definirani Uredbom o objavama povezanima s održivosti u sektoru financijskih usluga i stupaju na snagu već 10. ožujka 2021.

Detaljnije informacije na ovu temu mogu se pronaći na sljedećem linku:
https://www.iigcc.org/news/leading-investors-call-on-europes-largest-companies-to-address-missing-climate-change-costs-in-financial-accounts/

Priopćenja

  • 1
  • 2
Prev Next

Klimatski pogled na olujna nevremena koja su posljednjih dana pogodila Hrvatsku

Klimatski pogled na olujna nevremena koja su posljednjih dana pogodila Hrvatsku

Klimatski pogled na olujna nevremena koja su posljednjih dana pogodila Hrvatsku   Još uvijek se sabiru dojmovi i zbrajaju štete od posljedica olujnih nevremena koja su posljednjih dana pogodila razli...

20.06.2022. // Otvaranja:39

Opširnije

Važeći regulatorni okvir za nefinancijsko izvještavanje

Važeći regulatorni okvir za nefinancijsko izvještavanje

Direktivom o nefinancijskom izvještavanju (Direktiva 2014/95/EU) izmijenjena je Računovodstvena direktiva (Direktiva 2013/34/EU). Tom izmjenom je velikim gospodarskim subjektima uz obvezu objavljivanja godi&scaron...

15.06.2022. // Otvaranja:43

Opširnije

Regulatorni okvir za održivo poslovanje

Regulatorni okvir za održivo poslovanje

U sklopu inicijative za održivi razvoj gospodarstva određene su tri osnovne skupine ciljeva koji se žele postići: okolišni (eng. environmental, E), društveni (eng. social, S), upravljački (eng. governmental...

17.05.2022. // Otvaranja:96

Opširnije

Kako su odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj doprinjeli PBZ i UZOR HR?

Najnoviji doprinos odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj koji je ostvaren u suradnji s Privrednom bankom Zagreb (PBZ):   Zahvaljujući PBZ-u svi su predškolci u Dječjem vrtiću Čigra u Zagrebu dob...

28.03.2022. // Otvaranja:183

Opširnije

Donacijom UZOR-a i Končara učenici dobili priručnike za održivi razvoj

Donacijom UZOR-a i Končara učenici dobili priručnike za održivi razvoj

Povodom Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda u utorak 22. ožujka 2022. učenici 3.-ih razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ i 3. r. Područne škole Vinica primili su na dar priručnike za ...

23.03.2022. // Otvaranja:185

Opširnije

Premalo velikih poduzeća u Hrvatskoj se prilagođava klimatskim promjenama

Premalo velikih poduzeća u Hrvatskoj se prilagođava klimatskim promjenama

Prilagodba poslovanja klimatskim promjenama odnosi se na aktivnosti koje poduzeće provodi u svrhu predviđanja štetnih učinaka klimatskih promjena i poduzimanja odgovarajućih mjera za sprječavanje ili smanjivanje &...

16.03.2022. // Otvaranja:284

Opširnije

Doprinosite li svojim radom odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj?

Doprinosite li svojim radom odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj?

PBZ će koristiti UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada u svom korporativnom dječjem vrtiću u Zagrebu na Danu recikliranja: Detaljan pregled Dječjeg...

11.03.2022. // Otvaranja:189

Opširnije

Znate li kakvo je stanje na području prilagodbe hrvatskog gospodarstva Europskom…

Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu možete pogledati emisiju Poslovni Plan u kojoj nakon 15. minute ide prilog o prilagodbi hrvatskog gospodarstva Europskom zelenom planu:  

03.03.2022. // Otvaranja:189

Opširnije

Malo velikih poduzeća u Hrvatskoj brižno radi i izvještava o ublažavanju klimats…

Malo velikih poduzeća u Hrvatskoj brižno radi i izvještava o ublažavanju klimatskih promjena

Ublažavanje klimatskih promjena zahtijeva od svih poduzeća ubrzano i odlučno smanjenje emisija stakleničkih plinova s ciljem obuzdavanja globalnog zatopljenja i daljnjih negativnih posljedica za život na Zemlji. Tema ub...

07.02.2022. // Otvaranja:327

Opširnije

Možemo li poslovati i živjeti normalno bez usluga ekosustava?

Možemo li poslovati i živjeti normalno bez usluga ekosustava?

Postojeća klimatska i ekološka kriza, podupirana nedjelovanjem ljudske civilizacije, sustavno povećava rizike od gubitka usluga ekosustava i urušavanja cjelokupnog planetarnog sustava.

31.01.2022. // Otvaranja:231

Opširnije

Je li zelena tranzicija prilika za hrvatske tvrtke i je li Hrvatska toga svjesna…

Klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. godine - to je cilj. No, postavlja se pitanje, što o tome misle hrvatske tvrtke? U tome i zelenoj tranziciji kao prilici u novoj epizodi Klimatske budućnosti govorili su N...

31.01.2022. // Otvaranja:266

Opširnije

Demistifikacija EU Taksonomije: još jedan „papir“ ili alat za odlučne promjene –…

Demistifikacija EU Taksonomije: još jedan „papir“ ili alat za odlučne promjene – klasifikacija održivih gospodarskih djelatnosti ?

Aktivnosti Europe na ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi sad se već mogu dobro i praktično razaznati. Da li ste se dosad zapitali, na primjer: Ima li načina da se veliki financijski tokovi usmjere u borbu za ...

14.12.2021. // Otvaranja:313

Opširnije

Poslovne mogućnosti povezane s klimom u perspektivi velikih poduzeća u Hrvatskoj

Poslovne mogućnosti povezane s klimom u perspektivi velikih poduzeća u Hrvatskoj

Poslovne mogućnosti povezane s klimom se odnose na ponudu proizvoda i usluga kojima poduzeća doprinose ublažavanju klimatskih promjena ili prilagodbi klimatskim promjenama. Tema poslovnih mogućnosti povezanih s klimom u...

02.11.2021. // Otvaranja:387

Opširnije

Taksonomija je svima dostupan alat za postizanje održivosti poslovanja

Taksonomija je svima dostupan alat za postizanje održivosti poslovanja

Dijelim s Vama svoje najvažnije spoznaje o Taksonomiji (Uredbi o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja) koja je posljednjih mjeseci uzrokovala mnogo briga i upitnika u hrvatskom poslovnom sektoru. Pro...

21.10.2021. // Otvaranja:436

Opširnije

Neophodna je zajednička, globalna akcija za očuvanje klime

Neophodna je zajednička, globalna akcija za očuvanje klime

Naš planet sve glasnije „vrišti“. Grčevita borba s klimatskim promjenama čuje se i vidi na svakom koraku. Toplinski valovi i temperaturni rekordi u ljetnim mjesecima izmjenjuju se kao na tekućoj...

31.08.2021. // Otvaranja:465

Opširnije

Velika poduzeća u Hrvatskoj slabo prepoznaju rizike koje donose klimatske promje…

Velika poduzeća u Hrvatskoj slabo prepoznaju rizike koje donose klimatske promjene

Atmosfera se zagrijava. Klima se mijenja. Tijekom ljetnih mjeseci sve se češće suočavamo s ekstremnim temperaturama zraka koje nas onemogućavaju u normalnom životu i radu. Javlja se osjećaj življenja "u loncu koji...

21.07.2021. // Otvaranja:504

Opširnije