I to se dogodilo! „Pridonesite smanjenju klimatskih promjena!“, zahtjev je Skupine institucionalnih investitora prema vodećim korporacijama Europe

Povijesna odluka! Dapače. BASF, OMV, ThyssenKrupp, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group, Volkswagen, BP, Shell i drugi suočeni su s jasnim i čvrstim zahtjevom velikih vlasnika kapitala. Nije ni čudno jer neke projekcije govore o daljnjem rastu prognozirane globalne prosječne temperature u 2100-oj

Europske kompanije nisu još uvijek uskladile svoje poslovanje s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama od prosinca 2015. Zapravo, europske kompanije su ušle u prosjek ponašanja, u maticu „svega i svačeg“ koja vodi rastu prosječne globalne temperature do katastrofalnih 3,5 °C do 2100. godine!

Tko čini Skupinu institucionalnih investitora za klimatske promjene?

Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene (engl. Institutional Investors Group on Climate Change – IIGCC) predstavlja europsko člansko tijelo za suradnju investitora na području klimatskih promjena. Dio skupine, njih 38 investitora, koji pod svojim upravljanjem i savjetovanjem drže imovinu u vrijednosti od čak 9,3 bilijuna američkih dolara (USD)! odlučio se na novi i veoma važan iskorak – metodu pritiska prema poslovnom sektoru.

Među investitorima-potpisnicima pisma upućenog vodećim europskim kompanijama nalaze se i sljedeća znamenita investitorska imena: Aegon Asset Management, AXA Investment Managers, Bank J Safra Sarasin, Brunel Pension Partnership, Candriam, Danish Labour Market Pension Fund, DWS, Environment Agency Pension Fund, Federated Hermes International and EOS at Federated Hermes, J.P. Morgan Asset Management, Jupiter Asset Management, KBI Global Investors, Lazard Asset Management,  Local Authorities Pension Fund Forum, Nordea, Northern Trust, Royal London Asset Management, UK Shareholders Association, Union Investment te USS Investment Management.

Što je ovim zahtjevom Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene poduzela?

Prije nekoliko dana (16.11.2020.), skupina vodećih investitora i članova IIGCC-a uputila je iznimno važno pismo na adrese 36 najvećih europskih kompanija.

Njihova povijesna odluka i iskorak odnose se na dosad nezabilježeni zahtjev upućen najvećim europskim kompanijama da sveobuhvatno uključe obveze iz Pariškog klimatskog sporazuma u svoje buduće financijsko izvještavanje.

Investitori su istovremeno europskim kompanijama uputili i primjerak „Očekivanja investitora za izvještajima kompanija koji su usklađeni s Pariškim klimatskim sporazumom“, objavljen od strane IIGCC-a. U svojim očekivanjima investitori detaljno izlažu pet koraka koje zahtijevaju od kompanija da poduzmu po pitanju klimatskih promjena te u slučaju njihovog neispunjenja navode konkretne akcije koje će sami poduzimati.

Investitori iznose i konkretna očekivanja koja stoje pred revizorima u pogledu njihove odgovornosti za provjeru uključenosti materijalnosti klimatskih rizika u izvještaje kompanija i njihovu reviziju.

Koliko je situacija alarmantna, a svaka inicijativa za promjenom smjera opravdana i nužna,  zorno vidimo na donjoj projekciji rasta prosječne temperatura po pojedinom zemljama, prema jednom švicarskom izvoru. Rast od preko 4 stupnja C mogu očekivati zemlje:

  • Rusija
  • Meksiko
  • Indija

 

a u skupini s rastom višim od 3,5 stupnja su razvijene zemlje (!): Japan, Španjolska, Francuska i Norveška.

Country temperature paths (°C) based on CO2 emissions generated by listed equities. Scope 1, 2 and 3. Year 2100 projections for select countries. Source: J. Safra Sarasin AM research.

 

Safra AM research 300x198

 

Kako su vodeći investitori odabrali listu europskih kompanija za slanje pisma?

Vodeći investitori su odabrali najveće europske kompanije za slanje pisma temeljem njihove izloženosti rizicima dekarbonizacije, uvažavajući činjenicu transformacije gospodarstva prema klimatskoj neutralnosti i odmicanje od fosilnih goriva, a sve u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom. Taj popis uključuje najveće izlistane europske kompanije po prihodu u sljedećim sektorima gospodarstva:

Energija: EDF, Endesa, Enel, Engie, EON, Equinor, Iberdrola, OMV, Repsol & Uniper.

Materijali: Air Liquide, Anglo American, Arcelor Mittal, BASF, BHP, Glencore, LafargeHolcim, Linde, Saint-Gobain and ThyssenKrupp.

Prijevoz: Airbus, AP Moeller Maersk, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group and Volkswagen.

Uzimajući u obzir već raniji angažman na popisu su i: BP, CRH, Eni, Rio Tinto, Shell  i Total.

Koji je pravi doseg povijesne odluke i zahtjeva Skupine institucionalnih investitora za klimatske promjene?

Svojim pismom Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene poziva najveće europske kompanije na odgovornost i pravilno prikazivanje vlastitog djelovanja u financijskim izvještajima, u odnosu na globalne obveze za ograničavanjem porasta globalne temperature na znatno ispod 2 °C te ulaganje najvećih napora da se taj porast ograniči na 1,5 °C. Iz sadašnje perspektive, teško da je to uopće ostvarivo, o čemu sam pisao u svojoj prošlomjesečnoj kolumni posvećenoj raznim aspektima klimatskih promjena u mom koprivničkom kraju i utjecaju na život „običnog“ čovjeka.

Klimatske promjene su izazov za budućnost planeta Zemlje i predstavljaju jedan od najvećih izazova za opstanak ljudske civilizacije.

Kompanije si više ne mogu priuštiti ignoriranje značaja klimatskih promjena i otezati s unošenjem promjena u svoje poslovanje. Od neprocjenjive je važnosti usklađenost cjelokupnog poslovanja vodećih korporacija s Pariškim klimatskim sporazumom.

Osim navedenog, ovaj iskorak Skupine vodećih investitora zasigurno će doprinijeti implementaciji i ispunjenju novih EU zahtjeva na području nefinancijskog izvještavanja sudionika na tržištima kapitala, koji su definirani Uredbom o objavama povezanima s održivosti u sektoru financijskih usluga i stupaju na snagu već 10. ožujka 2021.

Detaljnije informacije na ovu temu mogu se pronaći na sljedećem linku:
https://www.iigcc.org/news/leading-investors-call-on-europes-largest-companies-to-address-missing-climate-change-costs-in-financial-accounts/

Priopćenja

  • 1
  • 2
Prev Next

Zeleni plan EU i transformacija globalne prehrambene industrije. Nestlé već obja…

Zeleni plan EU i transformacija globalne prehrambene industrije. Nestlé već objavio svoj plan!

Iako je u svijetu počeo prelazak na održivije sustave proizvodnje hrane, daleko smo od cilja. I dalje smo taoci posljedica pogibeljnog stanja – onečišćenja tla, vode i zraka, gubitka biološke raznolik...

22.12.2020. // Otvaranja:62

Opširnije

Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada

Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada

Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada je originalno osmišljen i napravljen kao jedan od elemenata održivosti UZOR-ovog programa Zajedno za djecu i planet Zemlju. Priručni...

02.12.2020. // Otvaranja:107

Opširnije

I to se dogodilo! „Pridonesite smanjenju klimatskih promjena!“, zahtjev je Skupi…

I to se dogodilo! „Pridonesite smanjenju klimatskih promjena!“, zahtjev je Skupine institucionalnih investitora prema vodećim korporacijama Europe

Povijesna odluka! Dapače. BASF, OMV, ThyssenKrupp, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group, Volkswagen, BP, Shell i drugi suočeni su s jasnim i čvrstim zahtjevom vel...

26.11.2020. // Otvaranja:106

Opširnije

Koji su FIZIČKI RIZICI KLIMATSKIH PROMJENA?

Koji su FIZIČKI RIZICI KLIMATSKIH PROMJENA?

Informaciju o fizičkim rizicima klimatskih promjena za financijske rezultate poduzeća putem grafičkog prikaza:

20.11.2020. // Otvaranja:103

Opširnije

Koji su rizici klimatskih promjena za financijske rezultate poduzeća?

Koji su rizici klimatskih promjena za financijske rezultate poduzeća?

Informacija o rizicima klimatskih promjena za financijske rezultate poduzeća putem grafičkog prikaza:

17.11.2020. // Otvaranja:98

Opširnije

Zašto toliko brinem zbog klimatskih promjena u mom kraju?

Zašto toliko brinem zbog klimatskih promjena u mom kraju?

Zašto toliko brinem zbog klimatskih promjena u mom kraju? Da li će se ravnoteža vratiti? Što reći djeci? Što im poželjeti nego da uživaju prirodu i Zemlju kako smo i mi prije! Već neko vrijeme želim...

09.11.2020. // Otvaranja:103

Opširnije

Šest ključnih načela za dobro nefinancijsko izvještavanje poduzeća

Šest ključnih načela za dobro nefinancijsko izvještavanje poduzeća

Šest ključnih načela za dobro nefinancijsko izvještavanje poduzeća putem grafičkog prikaza:

04.11.2020. // Otvaranja:105

Opširnije

Doprinosite li svojim ponašanjem i aktivnostima odgoju i obrazovanju djece za od…

Najnoviji doprinos odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj: https://www.tratincica.hr/objave/173/piknik-za-pobjednike Nedavno sam s gospođom Teom Sanković, predstavnicom Končara d.d., koja je UZOR-ov partner na pr...

23.10.2020. // Otvaranja:105

Opširnije

Koje koristi trgovačkom društvu može donijeti bolje objavljivanje informacija po…

Koje koristi trgovačkom društvu može donijeti bolje objavljivanje informacija povezanih s klimom?

Koristi koje trgovačkom društvu (poduzeću) može donijeti bolje objavljivanje informacija povezanih s klimom:

08.10.2020. // Otvaranja:173

Opširnije

Zašto poduzeća u koja se ulaže moraju za financijski sektor objavljivati dostatn…

Zašto poduzeća u koja se ulaže moraju za financijski sektor objavljivati dostatne, pouzdane i usporedive informacije o održivosti?

Razlozi zašto poduzeća u koja se ulaže moraju za financijski sektor objavljivati dostatne, pouzdane i usporedive informacije o održivosti, a putem grafičkog prikaza:

23.09.2020. // Otvaranja:188

Opširnije

Koliko je poduzećima važno uspješno upravljati okolišnim utjecajem na vodu?

Koliko je poduzećima važno uspješno upravljati okolišnim utjecajem na vodu?

Svi dobro znamo za izreku: „Bez vode nema života.“ Usuđujemo li se stoga uopće i pomisliti što bi se ljudima ovog planeta dogodilo da taj osnovni resurs presuši ili se drastično naruši nj...

17.09.2020. // Otvaranja:206

Opširnije

Koji su glavni pokretači zahtjeva za boljim nefinancijskim informacijama o poduz…

Koji su glavni pokretači zahtjeva za boljim nefinancijskim informacijama o poduzećima u koja se ulaže?

Informacija o glavnim pokretačima zahtjeva za boljim nefinancijskim informacijama o poduzećima u koja se ulaže, utvrđenim od strane Europske komisije u aktualnom preispitivanju i reviziji Direktive o nefin...

15.09.2020. // Otvaranja:197

Opširnije

Zašto je Europska komisija objavila Akcijski plan o financiranju održivog rasta?

Zašto je Europska komisija objavila Akcijski plan o financiranju održivog rasta?

Informacija o cilju Akcijskog plana o financiranju održivog rasta koji je objavila Europska komisija

18.08.2020. // Otvaranja:273

Opširnije

Što moraju trgovačka društva i financijske institucije bolje shvatiti i ukloniti…

Što moraju trgovačka društva i financijske institucije bolje shvatiti i ukloniti u kontekstu prelaska na niskougljično gospodarstvo otporno na klimatske promjene?

Očekivanja od trgovačkih društava i financijskih institucija u kontekstu prelaska na niskougljično gospodarstvo otporno na klimatske promjene - prema Smjernicama za izvještavanje o informacij...

11.08.2020. // Otvaranja:252

Opširnije

Koje su glavne karakteristike nefinancijskih informacija koje moraju objavljivat…

Koje su glavne karakteristike nefinancijskih informacija koje moraju objavljivati poduzeća u svom izvještaju poslovodstva prema Direktivi 2014/95/EU?

Pet glavnih karakteristika nefinancijskih informacija koje moraju objavljivati poduzeća u svom izvještaju poslovodstva prema Direktivi o nefinancijskom izvještavanju (Direktiva 2014/95/EU):

07.08.2020. // Otvaranja:261

Opširnije

Koje će nove informacije uskoro morati objavljivati poduzeća na koja se primjenj…

Koje će nove informacije uskoro morati objavljivati poduzeća na koja se primjenjuje Direktiva o nefinancijskom izvještavanju?

Informacije koje će uskoro morati objavljivati poduzeća na koja se primjenjuje Direktiva o nefinancijskom izvještavanju (Direktiva 2014/95/EU), putem grafičkog prikaza:

27.07.2020. // Otvaranja:285

Opširnije