Malo velikih poduzeća u Hrvatskoj brižno radi i izvještava o ublažavanju klimatskih promjena

Ublažavanje klimatskih promjena zahtijeva od svih poduzeća ubrzano i odlučno smanjenje emisija stakleničkih plinova s ciljem obuzdavanja globalnog zatopljenja i daljnjih negativnih posljedica za život na Zemlji.

Tema ublažavanja klimatskih promjena u Hrvatskoj obuhvaćena je istraživanjem izvještavanja velikih poduzeća u Hrvatskoj o klimatskim promjenama. Istraživanje je proveo sam autor na definiranom uzorku od ukupno 68 velikih poduzeća (dioničkih društava) u Hrvatskoj koja su:

  • subjekti od javnog interesa i
  • imala više od 500 zaposlenih na datum bilance 31.12.2019.

Razlozi za odabir ovakvog istraživačkog uzorka na temu izvještavanja velikih poduzeća u Hrvatskoj o klimatskim promjenama su dvojaki:

  1. Direktiva o nefinancijskom izvještavanju koja se od 01.01. 2017. primjenjuje na sva velika poduzeća koja su subjekti od javnog interesa i imaju više od 500 zaposlenika
  2. Smjernice za izvještavanje o informacijama povezanima s klimom u kojima Europska komisija jasno ističe da će ključnu ulogu u prelasku na niskougljično gospodarstvo otporno na klimatske promjene imati trgovačka društva i financijske institucije.

Izvještavanje velikih poduzeća u Hrvatskoj o ublažavanju klimatskih promjena

Izvještavanje velikih poduzeća u Hrvatskoj o ublažavanju klimatskih promjena odnosi se na objavljivanje informacija o aktivnostima koje se provode u svrhu smanjenja ili sprječavanja emisija stakleničkih plinova.

Prema rezultatima istraživanja, na prvu se može zaključiti da 26 od 68 velikih poduzeća u Hrvatskoj (38 % poduzeća u uzorku istraživanja) izvještava o nekom obliku ublažavanja klimatskih promjena putem svojih poslovnih aktivnosti.

Temeljem takvih rezultata istraživanja moglo bi se smatrati da u velikim poduzećima u Hrvatskoj postoji određena razina svijesti na području ublažavanja klimatskih promjena kao i sustavno razmatranje ublažavanja klimatskih promjena kroz poslovanje.

Grafikon 1. Izvještavanje velikih poduzeća u Hrvatskoj o ublažavanju klimatskih promjena (2019.)

070222 01

 

Izvještavanje i promišljeni rad velikih poduzeća u Hrvatskoj za ublažavanje klimatskih promjena

Daljnjom analizom izvještavanja velikih poduzeća u Hrvatskoj o ublažavanju klimatskih promjena dolazi se do spoznaje da tek u 15 od 26 velikih poduzeća koja izvještavaju o ublažavanju klimatskih promjena postoji jasna poveznica između izvještavanja i promišljenog rada za ublažavanje klimatskih promjena.

Grafikon 2. Velika poduzeća u Hrvatskoj kod kojih postoji jasna poveznica između izvještavanja i promišljenog rada za ublažavanje klimatskih promjena (2019.)

070222 02

 

Tako postaje jasno da od 26 velikih poduzeća u Hrvatskoj koja izvještavaju o ublažavanju klimatskih promjena, zapravo u njih 11 ne postoji poveznica između izvještavanja i promišljenog rada za ublažavanje klimatskih promjena.

Naposljetku se dolazi do spoznaje da velika poduzeća u Hrvatskoj koja izvještavaju o ublažavanju klimatskih promjena najviše objavljuju informacije o aktivnostima za smanjenje i sprječavanje emisija stakleničkih plinova kao što su:

  • ušteda energije
  • energetska učinkovitost i
  • korištenje obnovljivih izvora energije.

Zaključno

Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da samo 15 od ukupno 68 velikih poduzeća u Hrvatskoj promišljeno radi na ublažavanju klimatskih promjena i izvještava o tome. Riječ je o svega 22 % velikih poduzeća u Hrvatskoj.

Još 11 velikih poduzeća u Hrvatskoj izvještava o provođenju određenih aktivnosti za smanjenje ili sprječavanje emisija stakleničkih plinova odnosno za ublažavanje klimatskih promjena. Ta velika poduzeća, njih 16 % u uzorku istraživanja, svoje aktivnosti uopće ne povezuju s ublažavanjem klimatskih promjena.

Preostala 42 velika poduzeća u Hrvatskoj (62 % poduzeća u uzorku istraživanja) kroz svoje poslovanje uopće ne vode brigu niti ne izvještavaju o ublažavanju klimatskih promjena.

Grafikon 3. Velika poduzeća u Hrvatskoj prema stanju izvještavanja i promišljenog rada za ublažavanje klimatskih promjena (2019.)

070222 03

 

Sveukupno gledajući, stanje u velikim poduzećima u Hrvatskoj glede ublažavanja klimatskih promjena je alarmantno. A još je alarmantnije kad se sagleda u kontekstu novih klimatskih ciljeva koje je Europska unija usvojila u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova od 55 % do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Neophodno je čim prije osvijestiti o važnosti izvještavanja i promišljenog rada za ublažavanje klimatskih promjena vodeće ljude u čak 78 % velikih poduzeća u Hrvatskoj!

Priopćenja

  • 1
  • 2
Prev Next

Regulatorni okvir za održivo poslovanje

Regulatorni okvir za održivo poslovanje

U sklopu inicijative za održivi razvoj gospodarstva određene su tri osnovne skupine ciljeva koji se žele postići: okolišni (eng. environmental, E), društveni (eng. social, S), upravljački (eng. governmental...

17.05.2022. // Otvaranja:11

Opširnije

Kako su odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj doprinjeli PBZ i UZOR HR?

Najnoviji doprinos odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj koji je ostvaren u suradnji s Privrednom bankom Zagreb (PBZ):   Zahvaljujući PBZ-u svi su predškolci u Dječjem vrtiću Čigra u Zagrebu dob...

28.03.2022. // Otvaranja:108

Opširnije

Donacijom UZOR-a i Končara učenici dobili priručnike za održivi razvoj

Donacijom UZOR-a i Končara učenici dobili priručnike za održivi razvoj

Povodom Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda u utorak 22. ožujka 2022. učenici 3.-ih razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ i 3. r. Područne škole Vinica primili su na dar priručnike za ...

23.03.2022. // Otvaranja:107

Opširnije

Premalo velikih poduzeća u Hrvatskoj se prilagođava klimatskim promjenama

Premalo velikih poduzeća u Hrvatskoj se prilagođava klimatskim promjenama

Prilagodba poslovanja klimatskim promjenama odnosi se na aktivnosti koje poduzeće provodi u svrhu predviđanja štetnih učinaka klimatskih promjena i poduzimanja odgovarajućih mjera za sprječavanje ili smanjivanje &...

16.03.2022. // Otvaranja:219

Opširnije

Doprinosite li svojim radom odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj?

Doprinosite li svojim radom odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj?

PBZ će koristiti UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada u svom korporativnom dječjem vrtiću u Zagrebu na Danu recikliranja: Detaljan pregled Dječjeg...

11.03.2022. // Otvaranja:129

Opširnije

Znate li kakvo je stanje na području prilagodbe hrvatskog gospodarstva Europskom…

Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu možete pogledati emisiju Poslovni Plan u kojoj nakon 15. minute ide prilog o prilagodbi hrvatskog gospodarstva Europskom zelenom planu:  

03.03.2022. // Otvaranja:128

Opširnije

Malo velikih poduzeća u Hrvatskoj brižno radi i izvještava o ublažavanju klimats…

Malo velikih poduzeća u Hrvatskoj brižno radi i izvještava o ublažavanju klimatskih promjena

Ublažavanje klimatskih promjena zahtijeva od svih poduzeća ubrzano i odlučno smanjenje emisija stakleničkih plinova s ciljem obuzdavanja globalnog zatopljenja i daljnjih negativnih posljedica za život na Zemlji. Tema ub...

07.02.2022. // Otvaranja:270

Opširnije

Možemo li poslovati i živjeti normalno bez usluga ekosustava?

Možemo li poslovati i živjeti normalno bez usluga ekosustava?

Postojeća klimatska i ekološka kriza, podupirana nedjelovanjem ljudske civilizacije, sustavno povećava rizike od gubitka usluga ekosustava i urušavanja cjelokupnog planetarnog sustava.

31.01.2022. // Otvaranja:174

Opširnije

Je li zelena tranzicija prilika za hrvatske tvrtke i je li Hrvatska toga svjesna…

Klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. godine - to je cilj. No, postavlja se pitanje, što o tome misle hrvatske tvrtke? U tome i zelenoj tranziciji kao prilici u novoj epizodi Klimatske budućnosti govorili su N...

31.01.2022. // Otvaranja:203

Opširnije

Demistifikacija EU Taksonomije: još jedan „papir“ ili alat za odlučne promjene –…

Demistifikacija EU Taksonomije: još jedan „papir“ ili alat za odlučne promjene – klasifikacija održivih gospodarskih djelatnosti ?

Aktivnosti Europe na ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi sad se već mogu dobro i praktično razaznati. Da li ste se dosad zapitali, na primjer: Ima li načina da se veliki financijski tokovi usmjere u borbu za ...

14.12.2021. // Otvaranja:261

Opširnije

Poslovne mogućnosti povezane s klimom u perspektivi velikih poduzeća u Hrvatskoj

Poslovne mogućnosti povezane s klimom u perspektivi velikih poduzeća u Hrvatskoj

Poslovne mogućnosti povezane s klimom se odnose na ponudu proizvoda i usluga kojima poduzeća doprinose ublažavanju klimatskih promjena ili prilagodbi klimatskim promjenama. Tema poslovnih mogućnosti povezanih s klimom u...

02.11.2021. // Otvaranja:331

Opširnije

Taksonomija je svima dostupan alat za postizanje održivosti poslovanja

Taksonomija je svima dostupan alat za postizanje održivosti poslovanja

Dijelim s Vama svoje najvažnije spoznaje o Taksonomiji (Uredbi o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja) koja je posljednjih mjeseci uzrokovala mnogo briga i upitnika u hrvatskom poslovnom sektoru. Pro...

21.10.2021. // Otvaranja:333

Opširnije

Neophodna je zajednička, globalna akcija za očuvanje klime

Neophodna je zajednička, globalna akcija za očuvanje klime

Naš planet sve glasnije „vrišti“. Grčevita borba s klimatskim promjenama čuje se i vidi na svakom koraku. Toplinski valovi i temperaturni rekordi u ljetnim mjesecima izmjenjuju se kao na tekućoj...

31.08.2021. // Otvaranja:406

Opširnije

Velika poduzeća u Hrvatskoj slabo prepoznaju rizike koje donose klimatske promje…

Velika poduzeća u Hrvatskoj slabo prepoznaju rizike koje donose klimatske promjene

Atmosfera se zagrijava. Klima se mijenja. Tijekom ljetnih mjeseci sve se češće suočavamo s ekstremnim temperaturama zraka koje nas onemogućavaju u normalnom životu i radu. Javlja se osjećaj življenja "u loncu koji...

21.07.2021. // Otvaranja:444

Opširnije

Jeste li upoznati s novostima o proširenju obveze nefinancijskog izvještavanja z…

Novosti o proširenju obveze nefinancijskog izvještavanja za poduzeća, objavljene u emisiji Poslovni Plan na HTV-u, za koju je Matija Hlebar bio pozvan dati izjavu. Ukoliko ste zainteresirani za temu, izvo...

02.07.2021. // Otvaranja:521

Opširnije

Ozbiljne posljedice klimatskih promjena i u koprivničkom kraju

Ozbiljne posljedice klimatskih promjena i u koprivničkom kraju

Koprivnički kraj nalazi se u ruralnom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, na području koprivničke Podravine. Klimatske promjene su i ovdje, u našem lokalnom kraju, već ostavile ozbiljne posljedice. Veliki porast pros...

30.06.2021. // Otvaranja:431

Opširnije